Smart Mobility oplossing waarschuwt weggebruikers voor sluiting Maastunnel

06 juli 2017

De Maastunnel in Rotterdam wordt in de komende twee jaar compleet gerenoveerd om weer aan de modernste eisen te voldoen. Sinds 3 juli is de tunnel dicht voor verkeer van noord naar zuid. Er is een grootschalige communicatiecampagne opgezet om weggebruikers te waarschuwen voor de afsluiting. Hiervoor zijn zowel borden langs de weg gebruikt als ludieke andere manieren.

BEREIK! wilde, samen met de gemeente Rotterdam, hier nog een stap bij zetten met nieuwe Smart Mobility communicatieoplossingen. Smart Mobility maatregelen bevinden zich op het snijvlak van mobiliteit, data en digitale informatievoorziening. Ze kenmerken zich met name doordat er op een andere manier informatie bij de weggebruiker komt. Daardoor ontstaat er – als het gaat om informatievoorziening - een slimmere mix van collectieve en persoonlijke informatie. Met behulp van de veelgebruikte Flitsmeister-app zijn gerichte pushbericht gestuurd naar automobilisten die in de week voor de afsluiting door Rotterdam rijden. Als deze automobilisten na hun reis stil staan, krijgen ze een bericht waarin ze worden gewaarschuwd voor de sluiting van de Maastunnel. Indien de mensen doorklikken op dit bericht  komen ze op http://www.maastunnel.nl/ waar ze meer informatie over de renovatie en bijhorende verkeershinder kunnen vinden.

Gedurende de renovatie zal de Maastunnel op een aantal momenten in beide richtingen zijn afgesloten. Wederom zet BEREIK! samen met Rotterdam op dat moment pushberichten in. Daarnaast krijgen weggebruikers dan tijdens het rijden een gesproken bericht te horen dat hen wijst op de afgesloten tunnel. Voor Rotterdam zorgt dit voor extra attentiewaarde. BEREIK! wil hiermee een beter beeld krijgen hoe dit soort middelen nog beter benut kunnen worden.