Intelligente bruggen nu ook in Rotterdam

26 april 2018

Gemeente Rotterdam kreeg tot voor kort brugstatussen (over functioneren van bruggen) binnen via een eigen systeem. Het nadeel hiervan was dat dit ‘gesloten’ systeem nogal complex was en daardoor ook relatief duur. Sinds kort heeft het NDW ook brugstatussen in het dienstenpakket. De techniek, genaamd ‘BridgeSense’, die hiervoor gebruikt wordt, werd al eerder succesvol getest bij de Provincie Zuid-Holland, de initiatiefnemer van dit systeem.  Deze oplossing is bedoeld om snel, makkelijk en goedkoop de status van beweegbare bruggen te monitoren en de brugstatusinformatie als open data beschikbaar te stellen onder andere via NDW.

De brugstatus wordt geleverd aan het NDW zodat de informatie in real-time beschikbaar komt aan service providers aan de droge kant (voor verkeerinformatie- en navigatiediensten) én natte kant. Dit betekent dat iedereen nu de data kan gebruiken voor de verkeers- en routeinformatie. Weggebruikers krijgen op deze manier actuele informatie over de brugopeningen en kunnen hun routes beter plannen zodat ze niet onnodig hoeven te wachten voor een open brug. Dit verbetert de doorstroming.

Voor het meten van de status wordt gebruik gemaakt van sensoren die eenvoudig te monteren zijn aan een slagboom en/of het bruglicht. Ze werken op een batterij (er is dus geen vaste voeding nodig) en maken gebruik van het LoRa-netwerk (dus ook qua datacommunicatie hoeft er verder lokaal niets geregeld te worden). Verder staan ze, in tegenstelling tot het oude systeem, helemaal los van de brugsystemen zelf, wat het ketenbeheer een stuk eenvoudiger en minder storingsgevoelig maakt.

Dit systeem is begin deze maand in gebruik genomen in de regio Rotterdam.

Foto: beterbenutten.nl